Vanaf maandag kan je zonnepanelen met stekker kopen: wat zijn de voor- en nadelen (en kan je je geld terugverdienen?)

Vanaf maandag kan je zonnepanelen met stekker kopen: wat zijn de voor- en nadelen (en kan je je geld terugverdienen?)

Vanaf maandag kan je zonnepanelen met stekker kopen: wat zijn de voor- en nadelen (en kan je je geld terugverdienen?)

Vanaf maandag zijn zogenoemde stekkerzonnepanelen (ook wel balkonzonnepanelen of plug-inzonnepanelen genoemd) te koop in de winkel, net als plug-inbatterijen. Een maand later, vanaf 17 april, mogen we ze ook effectief gebruiken. Je moet het niet melden bij distributienetbeheerder Fluvius. Maar wat zijn de voor- en nadelen van zo'n installatie, en kan je ze terugverdienen?

Hoe werkt het?

Het grote voordeel van de stekkerzonnepanelen is de eenvoud. Je hoeft ze maar in te pluggen in het stopcontact en je kan meteen de opgewekte stroom verzilveren, bijvoorbeeld door de wasmachine te laten draaien. Iedereen kan ze kopen - dus ook mensen die in een appartement wonen of een huurwoning.

Er komt ook geen officiële installateur aan te pas, en je moet het evenmin melden aan distributienetbeheerder Fluvius. Hetzelfde geldt voor de plug-inbatterij die binnenkort te koop komt. 

Hoeveel panelen (en/of batterijen) mag je aansluiten? 

Belangrijk: per huishouden geldt een maximumcapaciteit van 800 watt voor de plug-inpanelen én de batterij samen. Je kan kiezen om enkel voor de plug-inpanelen te gaan, maar dan moet je ervoor zorgen dat je niet de 800 watt overschrijdt met de omvormer.  

"Het zal afhangen van de capaciteit hoeveel panelen je kan gebruiken", vertelt Marc Malbrancke van Synergrid, de koepelorganisatie voor Belgische elektriciteits- en gasnetbeheerders, aan VRT NWS. "Op de officiële lijst van gehomologeerde installaties zullen er immers ook staan met een capaciteit van pakweg 600 of 1.000 watt", waarschuwt hij.


Als je al voor 800 watt aan plug-inpanelen hebt, kan er dus geen plug-and-play-batterij meer bij

Koen Vanthournout, VITO/EnergyVille

In principe zullen er plug-and-playpanelen op de markt komen die we nu kennen van de zonnepanelen op daken. Die hebben doorgaans een capaciteit van 360 watt, wat je zou toelaten er 2 aan te sluiten.  

Hou je zeker aan het maximum van 800 watt, stellen experts. Als je méér panelen of batterijen gaat installeren dan het systeem aankan, dan kan dit het elektrisch circuit beschadigen en zelfs brand veroorzaken. "De maximumcapaciteit geldt voor panelen en batterijen samen. Als je dus al voor 800 watt aan panelen hebt, kan er geen batterij meer bij," vertelt Koen Vanthournout, energie-expert bij VITO/EnergyVille.

Bovendien zorgt de limiet ervoor dat het elektriciteitsnet niet overbelast raakt bij een grote productie, bij zonnig weer. 

Waar moet je op letten? 

  • Je moet uiteraard de plaats hebben om de panelen te installeren, een plek ook die voldoende zonlicht kan vangen. Als je in een appartement aan de noordkant woont, is het dus niet zo'n goed idee. Als je aan de oost- of westkant woont, hou er dan rekening mee dat je best respectievelijk 's morgens of 's avonds die energie kan verbruiken voor een zo hoog mogelijk rendement. 
  • Je kan het bijvoorbeeld aan een balkon hangen, al overleg je daar best eerst over met de VME (Vereniging van Mede-Eigenaars) als je in een appartement woont. Het is ook een goed idee om het te checken bij de gemeente. Uiteraard moet het paneel veilig geïnstalleerd worden zodat het niet kan vallen, of los kan komen bij rukwinden. 
  • Koop een erkend exemplaar met het juiste certificaat. Synergrid zal op maandag 17 maart een lijst vrijgeven met gehomologeerde installaties. Let bij het installeren van het paneel ook op loshangende draden.
  • Vergeet niet dat het hier om elektriciteit gaat, het is dus niet zonder gevaar. Hou je dus zeker aan de maximumcapaciteit, zoals hierboven geschetst. Ga ook na of je installatie gekeurd is en goed bevonden. 

Waar en wanneer zijn ze te koop?

De balkonzonnepanelen zijn in principe vanaf maandag te koop. Pas vanaf 17 april mag je ze in gebruik nemen, zegt het VEKA, het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. 

Het is nog niet duidelijk of de plug-and-play-zonnepanelen maandag al in de winkel zullen liggen in Vlaanderen. Maar ze zijn sowieso al online te vinden. In onze buurlanden Duitsland en Nederland zijn ze al langer ingeburgerd. Aangezien het om dezelfde panelen gaat als degene die doorgaans worden gebruikt op daken, gaat het om vrij grote pakketten. Maar let bij een aankoop dus op of het paneel gehomologeerd is. 

Is het financieel interessant?

Experts schatten dat je de aankoopprijs van de panelen na een vijftal jaar kan terugverdienen. Hou er wel rekening mee dat het terugverdieneffect moeilijk te berekenen is. Hoe efficiënt is het paneel naar de zon gericht, hoe lang heb je überhaupt zon op je balkon? En dan zijn er nog de parameters waarop die inschatting is gebaseerd. 

"Je moet weten dat de berekening gemaakt is op basis van een aankoopprijs van 1.000 euro voor die 800 watt (op het internet vind je allerlei prijzen en groottes, red.). Als er prijsbrekers op de markt zouden komen die de panelen tegen de helft van de prijs gaan aanbieden, dan zal je ze veel sneller terugverdiend hebben. Ook de prijs van elektriciteit kan schommelen. Hoe hoger die wordt, hoe sneller terugverdiend", zegt Koen Vanthournout. 

Het komt er ook op aan om voldoende van de opgewekte stroom meteen zelf te verbruiken om er profijt uit te halen. "Om een voldoende rendement te halen moet je sowieso iets meer dan de helft van de opbrengst gebruiken, maar bij doorsneegezinnen moet dat zeker lukken." Meer nog, om op 50 procent te landen, moet een doorsneegezin vaak weinig of niets aan zijn gedrag aanpassen, maar een hoger rendement is uiteraard nog beter. 

Retour au blog