Dit is een artikel uit de "De Tijd" op 17 oktober 2024. We zijn terug een stapje verder bij de goedkeuring van plug in zonnepanelen.

Vreg zet het licht op groen om stekkerzonnepanelen te gebruiken in Vlaanderen
Share
De Vlaamse energiewaakhond VREG zet het licht op groen om stekkerzonnepanelen te gebruiken in Vlaanderen. De draagbare panelen leveren stroom zodra ze in het stopcontact worden ingeplugd.
In België was het nog niet toegelaten, maar in de buurlanden zijn balkonzonnepanelen of stekkerpanelen aan een opmars bezig. Het gaat dan om toestellen die je bij een doe-het-zelfzaak of in de supermarkt kunt kopen. Je kunt ze bevestigen aan pakweg de balustrade van een balkon. De draagbare zonnepanelen kunnen met een stekker worden ingeplugd in het stopcontact, net zoals een koffiezetapparaat of een televisietoestel. Onder andere mensen met een appartement zonder dak kunnen zo toch de voordelen van zelf opgewekte zonne-energie genieten.
Niet alleen zonnepanelen, maar ook andere plug-intoestellen zoals thuisbatterijen of mobiele batterijcontainers mogen straks in het stopcontact.
De Vlaamse energiewaakhond VREG heeft nu zijn goedkeuring gegeven, waardoor het gebruik ook in Vlaanderen zal worden toegelaten. De verplichting om zonnepanelen of thuisbatterijen met een vaste aansluiting rechtstreeks aan te sluiten op de elektriciteitsinstallatie in een woning wordt opgeheven.
De federatie van netbedrijven Synergrid had eerder dit jaar een voorstel uitgewerkt met een nieuw technisch voorschrift. Daardoor wordt het niet alleen toegelaten om zonnepanelen in te pluggen in het stopcontact, maar ook andere plug-intoestellen, waaronder thuisbatterijen of mobiele batterijcontainers die worden gebruikt op festivals en bouwwerven. Ook batterijen voor elektrische wagens die in twee richtingen kunnen laden, vallen eronder.
Zonnepanelen melden blijft verplicht
Behalve de VREG lieten ook de regulatoren in Brussel (Brugel) en Wallonië (CWaPE) donderdag weten de wijziging goed te keuren. Normaal kunnen de soepelere regels daardoor op 17 april 2025 in heel België in werking treden.
Dat mobiele zonnepanelen in een handomdraai door een particulier geplaatst kunnen worden, neemt niet weg dat eigenaars er melding van moeten maken bij de Vlaamse netbeheerder Fluvius. Voor ze de Belgische markt op mogen, moet de FOD Economie plug-intoestellen eerst homologeren, om zeker te zijn dat ze aan de technische eisen voldoen. Mensen die mobiele zonnepanelen plaatsen blijven zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van hun binneninstallatie. Het kan risico's inhouden als meerdere zonnepanelen tegelijk op één stopcontact of één stroomgroep worden aangesloten.